Bijna 18? Let op!

Verjaardag

Als je 18 wordt verandert er een hoop op financieel vlak. Eén van de belangrijke veranderingen is de zorgverzekering.

Zorgverzekering

Op het moment dat je 18 wordt val je niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouder/verzorger. Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag kan alleen worden aangevraagd via de Belastingdienst (zij hebben ook een app). Je komt in aanmerking voor zorgtoeslag als je niet meer dan € 28.720,- per jaar verdient. Check welke voorwaarden er nog meer gelden.

Andere geldzaken

Naast de zorgverzekering veranderen ook andere geldzaken zodra je 18 wordt. Op de website van het Jongerenloket vind je alle informatie handig op een rijtje. 

Formulierenbrigade 

Als je wel wat hulp kan gebruiken bij het aanvragen van de zorgtoeslag, of andere vragen hebt op financieel gebied omdat je 18 bent geworden, kan je ook terecht bij de formulierenbrigade. Iedere vrijdag is er spreekuur, tussen 10.00 en 11.00, op de Kleine Schans. Je kan ook een afspraak maken, via info@dekleineschans.nl . 

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties