Jongerenwerk

Laat je zien!

Jeugd-Punt is een jeugd/jongerenorganisatie die jongeren stimuleert te geloven in eigen kracht en talent. Onze professionals willen jongeren aanmoedigen om hun eigen plekje in de maatschappij te vinden en hen daarin de extra hulp bieden die ze hierbij nodig hebben. Daarom is ons motto ook: ‘Laat je zien!’. Als jongere, als ouders, betrokkene en als professionals.

Dit doen we in Woudenberg onder andere door actief te zijn in talentontwikkeling, jongerenparticipatie, individuele coaching, het versterken van sociale vaardigheden en weerbaarheidstrainingen. Jeugd-Punt is tevens actief op het gebied van voorlichting, daar zijn waar de jongeren zijn (zoals op scholen en sportverenigingen) en biedt ondersteuning bij jeugdinitiatieven.

Jonge mantelzorger

Jonge mantelzorger ben je als je bijvoorbeeld een zieke vader of moeder hebt. Of je hebt een broertje of zusje met ADHD of autisme. De zorgen om én het zorgen voor een ziek familielid/naaste heeft een grote invloed op je leven, zeker als je nog jong bent. Want hoe gaat het eigenlijk met jou? Je moet nog jong kunnen zijn, maar soms lukt dit niet, omdat je je zorgen maakt over iemand anders.
Daarom willen wij er voor je zijn! Online zijn we een platform begonnen voor jonge mantelzorgers in Woudenberg. Via whatsapp kom je in een groep met lotgenoten. Deze groep wordt beheerd door het jongerenwerk. We doen gezamenlijk online groepspellen, beuren elkaar op, bieden een luisterend oor en straks na corona tijd kijken we of er behoefte is om leuke dingen met elkaar te ondernemen.

Voorlichting en Weerbaarheidstraining

Wij vinden het belangrijk dat je je als jongeren laat zien: laat zien wie jij bent, met jouw karakter en talenten en leert hoe je van invloed kunt zijn op je eigen plekje in de samenleving. Maar soms gaat dat niet vanzelf. Er komt veel op je af, een groep kan druk op je uitoefenen en je kunt het lastig vinden om voor jezelf op te komen óf je overschreeuwt jezelf juist en hebt altijd je mondje al klaar. Op basisscholen in Woudenberg geven we voorlichtingen in groep 7 & 8 over groepsdruk, (cyber)pesten, alcohol- en drugsgebruik, roken, sexting, social media over dat wat er verder speelt in een klas. Daarnaast geven we weerbaarheidstrainingen voor jongens en meiden apart, waarbij we gebruik maken van de methodiek van You!nG.

Jongeren met autisme

In Woudenberg zijn er best wat jongeren met autisme. Voor hen kan het lastig zijn om vrienden te maken, sociale vaardigheden te leren en hun talenten te ontdekken. Daarom zijn we een groep gestart voor deze jongeren om hen wat te steunen. We trekken met elkaar op en doen voornamelijk leuke activiteiten, waarbij we ondertussen van elkaar, van jezelf en van het jongerenwerk leren.

Ambulant

Ons motto is: Laat je zien. Als jongere, maar ook als jongerenwerker. Wij willen zijn daar waar de jongeren zijn. Om een praatje te maken, te ondersteunen en in hun leefwereld te zijn om zo te weten waar de behoefte ligt van jongeren in Woudenberg. Daarom gaan we langs bij kerken, sportverenigingen, scholen en op straat. Je herkent ons aan de kleding met ons logo. Kom jij ook een praatje met ons maken?

Jongerencoaching

Soms lopen de dingen niet zo lekker en heb je even iemand nodig die met je oploopt. Hand in hand kijkend naar wat praktische tips om jou verder te helpen. Of misschien iemand die jou aan de hand mee neemt naar hulpverlening. Ook kan het zijn dat je net hulpverlening hebt gehad, maar het nog fijn vind dat iemand vinger aan de pols houdt. Dan kan jongerencoaching wat zijn. Vooraf bepalen we doelen en spreken we af hoe vaak we een gesprekje houden en op welke manier (kletsend of ondertussen juist sportend of knutselend).

Ouders

Help! Ik heb een puber! Hoe ga je daar mee om? Welke afspraken maak je bijvoorbeeld over social media, over vrienden, over uitslapen? Je kind heeft ineens hele andere behoeftes en er veranderd heel wat in dat puberbrein. Het kan dan helpen om wat meer informatie te krijgen over hoe het puberbrein werkt, hoe je afspraken met elkaar maakt en wat de leefwereld van jongeren is. Je kunt ons uitnodigen bij je kerk, vereniging of huiskamer om hier over door te praten. We denken graag mee, leggen uit en geven tips.

Jongereninitiatieven en participatie

Jongeren zijn de toekomst: aan de ene kant nog zo speels als een kind, maar ook groeiend als innovatieve volwassene die van grote invloed kunnen zijn op onze samenleving. Daarom helpen wij jongeren graag met het uitwerken van ideeën of plannen. Zo begeleiden we bijvoorbeeld nu een groepje meiden die duurzaamheid onder de aandacht wil brengen in Woudenberg en hierover in gesprek is met de gemeente over concrete plannen om dit te doen.

Spreekuur

Heb je het gewoon even moeilijk? Heb je ergens vragen over? Of wil je ergens over kletsen? Elke woensdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur hebben we een Q&A op instagram. Je kunt in de story je vraag stellen of via DM. Volg ons via @jwwoudenberg_jeugdpunt.

Het jongerenwerk wordt uitgevoerd door Jiska Roosendaal en Anouk Koster.

Contact:

jm@jeugd-punt.nl
06-37453602
www.jeugd-punt.nl

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties