Opvoeden doen we samen

foto met cjg scherpenzeel

SCHERPENZEEL/WOUDENBERG Voor het eerst is er tijdens de Weken van de Opvoeding van 2 tot en met 11 oktober een samenwerking tussen Woudenberg en Scherpenzeel.

De weken zijn bedoeld voor ouders, grootouders, leerkrachten en iedereen die met jeugd in aanraking komt. Gestart wordt met een lezing van Marina van der Wal op dinsdagavond 2 oktober in de Breehoek over het opvoeden van pubers. Zij is bekend van het televisieprogramma Koffietijd en haar boek over pubers.

IETS MOOIS OPLEVEREN Miriam Elferink, Karin van Dreumel en Jessica Willems zijn betrokken bij het programma van de Weken van de Opvoeding. De eerste twee namens het CJG Scherpenzeel, Willems namens het Loket De Kleine Schans in Woudenberg. ,,Tijdens de week van het autisme, eerder dit jaar, bleken bij sommige activiteiten ook veel Woudenbergers aanwezig te zijn. Reden voor ons om eens te polsen of samenwerking een optie is. En daar werd door Jessica heel positief op gereageerd", vertelt Elferink. Zij beaamt dit. ,,Op deze manier kunnen we samen meer bereiken en is het aanbod groter wat betreft activiteiten". Ook omdat in Scherpenzeel al langer gewerkt wordt met het aanbieden van workshops, lezingen en andere activiteiten rond jeugd en kinderen, kan Woudenberg hier op aanhaken. ,,Onze ervaring en hun inbreng moet samen iets moois opleveren", is de overtuiging van Elferink.

Het thema dit jaar is 'opvoeden doen we samen'. In samenwerking met partners, zoals de bibliotheek, de Speel-o-theek, JOS en de wijkagent is een veelzijdig programma samengesteld, zowel voor ouders en opvoeders, als voor kinderen en jongeren. Ook in de kerken wordt tijdens de komende weken aandacht besteed aan opvoeding.

SAMENWERKINGSSPELLETJES Woudenberg is 3 oktober aan de beurt met een mama-café over positief opvoeden voor ouders van kinderen tussen de nul en vier jaar. In Scheprenzeel kunnen kinderen van groep 3 tot en met 8 woensdagmiddag 3 oktober 'samenwerkingsspelletjes' doen in de Breehoek. Vrijdag 5 oktober is in de bibliotheek in Scherpenzeel een workshop over het samen lezen met jonge kinderen. Maandag 8 oktober is er aandacht voor mediagebruik door kinderen en jongeren. Woensdag 10 oktober gaan deelnemers aan de workshop Teken je gesprek aan de slag om via een tekening in gesprek te komen met hun kind. Ook 10 oktober is er een opvoedparty, waarbij over verschillende opvoedthema's wordt gesproken. Wie altijd al in gesprek wilde met een mediator, de wijkagent, de BOA, de jongerenwerker of de ambtenaar jeugd kan 11 oktober binnenlopen voor een kop koffie. ,,In de loop van het jaar horen we van ouders en opvoeders waar zij behoefte aan hebben. Door dit programma aan te bieden, laten we zien dat we geluisterd hebben. Zelf leren we ook iedere keer van de lezingen en workshops die er zijn", vindt Karin van Dreumel van het CJG.

Aanmelden vooraf is voor sommige activiteiten nodig. Ook wordt voor een aantal onderdelen een vergoeding gevraagd. Op www.cjg.scherpenzeel.nl is het programma en de opgavemogelijkheid te vinden.

Bij u in de buurt

Landelijke regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties