Verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers

Om de risico’s van vrijwilligers zo goed mogelijk af te dekken en de administratieve last voor organisaties te verlichten, heeft de gemeente een gratis vrijwilligersverzekering voor alle vrijwilligers in Woudenberg afgesloten.

Wie zijn verzekerd?

Iedere vrijwilliger die actief is voor een organisatie in de gemeente is verzekerd tijdens het vrijwilligerswerk, ongeacht leeftijd,  soort werk en/of duur van de activiteit. Bijvoorbeeld een voetbalvader die meegaat naar een uitwedstrijd is verzekerd, maar ook voorleesouders,  collectanten voor goede doelen, vrijwilligers die koffie schenken in het verzorgingstehuis, vrijwilligers bij sportverenigingen en vrijwilligers die kerkelijk werk verrichten zijn verzekerd. Ook de vrijwilligers die zich eenmalig inzetten voor bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht zijn gedurende die activiteit verzekerd. Ook geldt de verzekering voor inwoners die als gemeentelijke tegenprestatie vrijwilligerswerk verrichten, een maatschappelijk stage doen vanuit het middelbaar onderwijs en/of dagelijks bezig zijn als  mantelzorger.

Hoe regel ik een vrijwilligersverzekering?

Iedere vrijwilliger en/of mantelzorger, actief in de gemeente of actief voor een organisatie in de gemeente, is verzekerd. Als vrijwilliger of mantelzorger hoeft u zich niet te registreren

Wat houdt de verzekering in?

De verzekeringspakketten bieden een zeer ruime dekking. Een bijkomend voordeel is dat er geen administratie of registratie van de vrijwilligers nodig is.

Wie zijn niet verzekerd?

Vrijwillige brandweer en vrijwillige politie zijn niet via de gemeente verzekerd. Voor deze groepen gelden speciale regelingen. Ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) is niet door de gemeente verzekerd. Een VvE zet zich in voor eigenaren van bijvoorbeeld een appartementencomplex. Hier gaat het om een privébelang en geen maatschappelijk belang.

Wanneer geldt de verzekering?

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden als vrijwilliger of mantelzorger bent u verzekerd. Houdt er wel rekening mee dat uw eigen aansprakelijkheidsverzekering daarbuiten geldt. De dekking van de gemeentelijke aansprakelijkheidsverzekering is een secundaire dekking. Dat betekent dat uw eigen aansprakelijkheidsverzekering altijd voor gaat  op die van de gemeente. Maar feit is dat u tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden als vrijwilliger, mantelzorger en/of maatschappelijke stagiair verzekerd bent voor wettelijke aansprakelijkheden.

Waarvoor bent u verzekerd?

In deze brochure kunt u lezen waarvoor u verzekerd bent en tot welk bedrag.

Wat moet ik doen als ik schade veroorzaak of lijdt tijdens vrijwilligerswerk?

Wanneer u een schade heeft veroorzaakt of geleden ten gevolge van uw vrijwilligerswerk kunt u een schadeformulier aanvragen bij de gemeente Woudenberg via info@woudenberg.nl. Dit formulier kunt u ingevuld sturen naar de gemeente via info@woudenberg.nl. De gemeente zendt de claim door naar de verzekeraar. De schade wordt rechtstreeks door Centraal Beheer met u afgewikkeld en de gemeente krijgt vervolgens bericht hoe de claim is afgehandeld. Als er sprake is van een eigen risico, zal dit met u worden afgewikkeld.

Landelijke regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties